Jardinier de golf – op weg met NGA Pro Turf Care-fonds – naar Olympisch vuur
De olympische vlam mag dan in Parijs gedoofd zijn, bij Han, Barry en Marco ‘smeult’ deze voorlopig nog wel even door. Het was een superervaring om daar samen, met vele andere internationale vrijwillige greenkeepers onderdeel te zijn van het vaste greenkeepersteam van Le Golf National.
Met behulp van de NGA/PTC en op eigen initiatief gingen ze on route.
Ervaringen Olympische Spelen:
Han, Barry en Marco bespreken met de NGA hier hun motivatie en verwachtingen op weg naar het Olympische avontuur; hun ervaringen zijn hier te lezen in een artikel van NWST.
Werkzaamheden toernooidagen
Veelal beginnen de voorbereidingen in het weekend voor aanvang van het toernooi (wedstrijddagen zijn vaak donderdag tot en met zondag). Deze dagen voor aanvang biedt de gelegenheid om kennis te maken met elkaar, inzicht te krijgen wie wat kan, voor instructies en uitleg, om erachter te komen wat er nog moet gebeuren en kennis maken van de lay-out van de baan holes, etc. Het streven is ernaar om tijdens de wedstrijddagen iedereen een vaste taak te geven, vooral in de ochtend. In de avond kan het zo zijn dat je meer algemene taken uitvoert zoals divotten en bunkers aanharken. Op wedstrijddagen heb je gedurende de wedstrijd vaak even tijd voor jezelf, omdat er dan natuurlijk niet gewerkt kan worden.
Deelname ook voor jou!
Om van harte welkom te zijn bij een toernooi, is het belangrijk dat je bij het aanmelden oprechte interesse toont en eerlijk bent over wat je wel kunt en wat nog niet, maar wel zou willen leren. De organiserende golfbaan is natuurlijk altijd blij met ‘extra handjes’ tijdens een golftoernooi en staat ook open voor kennisontwikkeling.
Voor zowel ervaren greenkeepers (Barry en Marco) als zij-instromers, parttime greenkeeper (Han) is het meehelpen tijdens een nationaal of internationaal toernooi mogelijk!
Han vertelt: ‘Dit was het derde grote toernooi waar ik als vrijwillige greenkeeper heb gewerkt. Dat begon met de Dutch Open op Bernardus in 2022, het jaar waarin ik gestart ben met mijn opleiding greenkeeper bij het IPC. Vorig jaar volgde het Open de France op Le Golf National en dan dit jaar het Olympisch golftoernooi voor de heren en dames op dezelfde baan. Voor zover je dat al niet gedaan hebt, zou ik iedere greenkeeper die enigzins in de gelegenheid is, ongeacht ervaring en leeftijd, willen aanraden een keertje als vrijwillige greenkeeper mee te draaien op een golftoernooi. Dat hoeft overigens echt niet meteen een Olympisch, Major of World Tour-toernooi te zijn.’
Waar een wil is, is een weg. Je hoeft niet gelijk een groot en ver buitenlands avontuur op te zoeken om bij te leren. Het kan een toernooi in Nederland zijn, of net over de grens.
Wat het je brengt? Voor elk wat wils: voor de één is dit het opdoen van meer ervaring en nieuwe inzichten. Dit kan natuurlijk vakspecifiek zoals gebruik van machines en onderhoud van de baan, maar ook organisatorisch als je wilt ervaren wat er komt kijken bij de organisatie van een toernooi voor de greenkeepers. Voor een ander is het vooral leuk om collega’s te ontmoeten, ervaringen te delen en gezellig wat te eten en drinken na afloop. Tijdens zo’n week werk je zelfstandig of met elkaar en spring je bij waar nodig. Dat schept wel een band. Aan het eind voel je de trots dat je met z’n allen de ‘klus geklaard’ hebt.
Over Pro Turf Care-fonds
Pro Turf Care heeft als doelstelling het bevorderen van het opleidingsniveau en de verdere professionele ontwikkeling van degenen die zich bezighouden met de aanleg, het beheer en het onderhoud van de golfbaan en sportvelden.
Pro Turf Care biedt een drietal mogelijkheden aan:
Studie Trip NL – kijkje bij de buren geeft voer tot nadenken en levert verrijkte inzichten op.
Green Team NL – meewerken aan een Internationaal toernooi en binnen-/of buitenland.
Studie Trip XL – Cursus, studie, werkplek in het buitenland voor een langer periode.
Op naar de volgende stap in je carrière
Het advies is om een toekomstige deelname aan een toernooi te bespreken met je hoofdgreenkeeper van je eigen golfclub en onderdeel te laten zijn van jouw ontwikkeling.
Meer weten over wat Pro Turf Care-fonds kan betekenen voor jou? Neem dan contact op met de NGA Pro Turf Care-fonds via info@ngagolf.nl of ptc@ngagolf.nl